Сергей Лавров и Уалид Муалем. Снимка: БТА

Външните министри на Русия и на Сирия призоваха на съвместна пресконференция САЩ да се фокусират върху свикването на мирна конференция, а не върху военни действия, предадоха световните агенции.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че атаките срещу Сирия могат да доведат до разпространяване на тероризма, а сирийският външен министър Уалид Муалем обвини президента Барак Обама, че подкрепя терористите, правейки сравнение с атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Още по темата

"Все повече политици и държавници споделят нашето мнение, че силовият сценарий ще доведе до експлозия на тероризма в Сирия и голям приток на бежанци", подчерта Лавров на пресконференцията след срещата със сирийския си колега. Той допълни, че Дамаск е "готов за мирни преговори", но военни действия ще нанесат фатален удар на тези преговори.

В Дамаск не разбират защо президентът на САЩ Барак Обама фактически поддържа тези, които навремето взривиха Световния търговски център в Ню Йорк, попита Муалем на пресконференцията.

"Какви са истинските интереси на САЩ, които искат да започнат агресия на страната на терористични структури? Да започнат агресия в регион, който стои върху буре с барут?" Сирийският външен министър подчерта, че в случай на американски удар неговото правителство ще промени позицията си, но не каза как точно ще реагира.

Външните министри на Сирия и Русия настояха за завръщане на инспекторите на ООН в Сирия, за да продължат разследването си по използването на химически оръжия, за което Вашингтон обвинява Дамаск. По думите на Муалем неговото правителство е готово да ги посрещне.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase