Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Френският президент Франсоа Оланд днес призова САЩ "незабавно" да прекратят шпионирането на ЕС и подчерта, че Франция "не може да приеме подобно поведение", предаде Франс прес.

"Ние не можем да приемем подобно поведение между партньори и съюзници", заяви Оланд. "Настояваме това незабавно да престане", добави президентът, който е на посещение в град Лориан, в Западна Франция.

По думите на Оланд "вече има събрани достатъчно факти, за да поискаме обяснение", посочва БТА.

Още по темата

Европейският съюз вече заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им. Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се в печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Поводът за допитването е статия в германското сп. "Шпигел", което съобщи, че ЕС е сред "мишените" на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма "Призма". Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за "Призма".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase