Снимка: Sergey Mukhamedov

Бихте ли отишли на място, където смъртта е атракция? Ако сте достатъчно смели да го направите, значи следващото ви пътуване трябва да ви отведе в далечния руски град Даргавс.

Той представлява древно гробище и уникален некропол в едно.

Даргавс често е наричан „градът на мъртвите“, защото в него са разположени впечатляващ брой мавзолеи, съчетани с красив природен пейзаж. Гробището се намира на хълм с изглед към зелената долина на река Фиагдон и високите върхове в района, извисяващи се на повече от 4000 метра височина.

В гробището се намират почти 100 древни каменни крипти, където хората, живели в долината, са погребвали своите близки заедно с техните дрехи и вещи. Гробовете са оформени като колиби с високи покриви, които постепенно се стесняват. Някои от тези крипти имат от два до четири етажа.

Стените им са изградени от каменни блокове, залепени с хоросан, вар или глина. В тях са оставяни квадратни процепи, през които всъщност слагали труповете в техните гробове.

Първото споменаване на Града на мъртвите датира още от началото на 14-ти век. Съществуват много митове и легенди, свързани с мястото. В миналото местните жители избягвали да ходят в Града на мъртвите, защото смятали, че който се осмели да отиде там, няма да се върне жив.

Дори и сега на това място не се срещат почти никакви туристи. Това обаче се дължи на труднодостъпния район, където се намира Даргавс, а не на някакво проклятие.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте Града на мъртвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase