Снимка: weirdworldfacts.com

Водопадите са красиви образувания, а по-интересното е, че могат да се намират и под земята. Доказателство за това е водопадът Руби, който е заровен в сърцето на планината Лукаут (Lookout), близо до Чатанова, Тенеси.

Преди близо 200-250 милиона години източната част на Тенеси е била покрита от плитко море. Неговата утайка с времето се превръща във варовикова скала, която пък поставя началото на образуването на планината и пещерите в нея.

Планината Лукаут е дом на много пещери. Водопадите се намират в края на главния тунел на пещерата Руби Фолс, в голяма вертикална шахта. Те са на дълбочина около 340 м.

Водите се събират от дъжд или естествени извори, които се изливат от 44 метра височина и се събира в езеро на дъното на пещерата.

До 20 век пещерата с водопадите не е била позната на човечеството, тъй като не е имала отвор, който да стига до повърхността. Смята се обаче, че водопадът съществува отпреди 30 млн. години.

Днес пещерата е истинска туристическа атракция. Поради големия интерес в нея е прокарано електричество, което се пречупва през водата по красив начин.

Тя е една от първите електрифицирани пещери в света. По-късно в нея са монтирани и асансьори, за да бъде улеснен достъпът на туристите до водопада.

Вижте повече в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase