Снимка: Flickr

Повечето хора свързват Южна Америка с разнообразна природа и буйна зелена растителност. Дори и на местата, които са пусти, човек може да открие живот и красота. Доказателство за това е прекрасният перуански оазис, наречен Хуакачина.

Той се намира в южната част на Перу, само на 9 километра от град Ика. Всъщност страхотният оазис е построен около малко естествено езеро. Мястото е заобиколено от огромни пясъчни дюни, някои от които се простират до няколкостотин метра височина.

Хуакачина изглежда като Сахара, както и носи нейния дух. Интересното обаче е, че оазисът се намира само на един час път с кола до Тихия океан. От години мястото е туристическа дестинация за богатите местни семейства от близкия град Ика.

Напоследък Хуакачина е притегателен център за сандбордистите (вместо сняг се използва пясък). Те пътуват от цял свят, за да могат да се спускат по пясъчните върхове.

Хотелите и ресторантите в оазиса са концентрирани около синьо-зелената лагуна. Хуакачина процъфтява през 1940-те и 1950-те години, когато перуанският елит използвал мястото за „бягство“. През 90-години на миналия век оазисът отново възвръща предишната си известност.

Местните жители наброяват около 100, като всички се изхранват изцяло от туризма. Голямото потребление на подземните води в Хуакачина води до спадане нивото на водата. По тази причина последните няколко години лагуната се захранва с вода от други източници.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте „Оазисът на Америка“ - един от малкото останали природни оазиси в Северна и Южна Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase