Снимка: Flickr

Някои плажове имат мек бял пясък, други пък са с кафеникав отенък, а трети – обсипани предимно с камъни. Какво ще кажете обаче за червен плаж, където пясъкът почти не се вижда? Определено звучи много интригуващо! Достатъчно е само да отидете в Китай, за да посетите този невероятен природен феномен.

Червеният плаж в Панджин се намира в най-голямата влажна зона в района и най-голямото тръстиково блато в света. Пясъкът му може да бъде забелязан трудно, тъй като почти цялото място е покрито с червена растителност.

Нейният особен цвят се дължи на вид морски плевел, наречен суеда, който се развива особено добре в алкална почва.

Тревата започва да расте през април и май, през летните месеци е зелена и едва през есента достига своя яркочервен цвят.

Плажът в Панджин представлява абсолютно завършена екосистема – районът е станал дом на повече от 260 вида птици и 399 вида диви животни. Там се срещат едни от най-застрашените видове птици – сивият коронован жерав и голяма черногърба чайка. По тази причина районът е известен като „домът на птиците от семейство Жеравови“.

За да се запази цялата екосистема, зоната е под държавна защита още от 1988 година. Въпреки че по-голямата част от червения плаж в Панджин е затворена за обществеността, все още има малко пространство от него, отворено за туристи.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте поредното природно чудо – червеният плаж в Панджин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase