Снимка: wikipedia.org

Остров Чеджу-до се намира в южната част на Корея и със своите 1 847 кв. км площ е най-големият от хилядите острови по корейското крайбрежие.

Чеджу-до е известен курорт, любимо място на младоженци за сватбени пътешествия, както и на почитатели на голфа от Япония. Наричан днес с гръмките "Хавай на Ориента" и „Смарагдовия остров на Ориента", навремето това място не е било толкова атрактивно или щастливо, защото на него са били заточвани изпаднали в немилост държавни служители.

Тази коренна трансформация прави Чеджу-до много повече от просто тропически рай, а място с богата култура, разнообразна история и много интересни локации. Едни от най-големите богатства на острова обаче са веригите от угаснали вулкани, лазурните плажове и запазилите своята автентичност малки рибарски селца, пазени от странните на вид толхарубанг ("Каменни старци"). Това са скулптури, направени от лава и базалтови скали, които приличат на ниски тотемни стълбове и имат стилизирани черти – изпъкнали уши и издължени носове и уши.

В съзнанието на корейците миналото на Чеджу-до е свързано с три неща: вятър, скали и коне. Вятърът е толкова силен, че в местната архитектура са залегнали скалите, които имат за цел да задържат постройките да не бъдат отнесени от него. Конете пък, които в миналото са били отглеждани за корейската войска, са потомци на конете, които монголците използвали в битки и са една от големите атракции на острова.

Една от по-атрактивните традиции, запазени до днес, е традицията на хеньо - възрастни жени-гмуркачки, които ловят популярните морски деликатеси на Чеджу-до (водорасли, морски охлюви, стриди, октоподи и т.н.). Облечени в черни костюми и качулки, хеньо по традиция са тези, които изкарват прехраната в семействата на остров Чеджу-до. Островът е единственото място в Корея, където могат да бъдат открити взаимоотношения, близки до тези в матриархата.

Чеджу-до се различава от континенталната част на страната не само по своята архитектура, климат и семейна йерархия, но и по своя език. Хората на острова говорят език, който е диалект на корейския, но е толкова различен, че за останалите корейци е почти неразбираем.

Разгледайте чудесата на този различен свят, намиращ се едва на 96 км от континенталната част на Корея в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase