Снимка БГНЕС

Има план Русия да предислоцира две дивизии от Запорожие в Донецка област за засилване на настъпателните операции. Това ще позволи на войските на Москва да напредват, докато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не получат военна помощ от САЩ. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според ISW руснаците ще се опитат да прехвърлят 76-та или 7-ма въздушнодесантна дивизия от района на село Роботино в Запорожка област в Източна Украйна. Това ще им даде възможност да се възползват от текущия "прозорец на уязвимост“ в Донецка област.

Според анализаторите сега руските войски се опитват да използват тактическото проникване северозападно от Авдеевка, за да постигнат по-широк пробив в района и засилват настъплението си, за да превземат Часов Яр.

На Авдеевско направление руснаците са създали относително сплотена групировка от сили, състояща се предимно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и 1-ви армейски корпус на т.нар. "Донецката народна република“ ("ДНР“). Въпреки че са изтощени от интензивни настъпателни операции през последните няколко месеца, елементи от 76-та и 7-ма дивизия може да послужат като ударна сила за продължаване на атаките в региона.

"Руските войски създадоха по-слабо сплотена групировка на силите на Бахмутско направление, която по-специално се състои от елементи на няколко дивизии и въздушнодесантни бригади. Предислоцирането на елементи от 76-та и 7-ма дивизия в тази зона може да засили продължаващата настъпателна операция за превземане на Часов Яр“, се казва в доклада на ISW.

Според анализаторите руското командване може да прехвърли части от тези две дивизии на линията Купянск-Сватово-Кременная, където войските им са възобновили настъплението по цялата фронтова линия.

Руснаците се опитват да консолидират целия този сектор под отговорността на Московския военен окръг и предислоцирането на 76-та и 7-ма дивизии може да не е толкова полезно, колкото в случай на по-интензивни бойни действия, които се водят в момента в Донецка област.

Както добавя ISW, всяко предислоциране на тези части ще позволи на руснаците да засилят настъпателните операции и да оказват нарастващ натиск върху ВСУ, независимо къде се намират.

"ISW не прави оценка в коя област е най-вероятно да бъдат предислоцирани въздушнодесантните сили, ако е вероятно такова предислоциране изобщо да се случи.

Институтът ще продължи да наблюдава докладите за възможно предислоциране на елементи от 76-та и 7-ма дивизия, тъй като това представлява значителна опасност за способността на ВСУ да забавят руските настъпателни операции в Източна Украйна през следващите седмици преди пристигането на американската помощ за сигурност“, заключава Институтът за изследване на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase