Снимка: БГНЕС/ЕРА

Незаконно построеният мост през Керченския пролив, свързващ Русия с Крим, трябва да бъде неутрализиран, каза снощи по видеовръзка пред участниците на Форума за сигурност в Аспън, Колорадо, украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от CNN.

"Кримският мост не е просто логистична връзка, а е път, използван за захранване на войната с боеприпаси, и това се прави ежедневно. Затова разбираемо, това е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", каза Зеленски.

По думите му, Кримският мост е "вражеско съоръжение, изградено незаконно, противно на международните закони и всички приложими норми".

Зеленски повтори, че цел на украинските власти е "да си върнат цял Крим".

"Това е наша суверенна територия, неотчуждима част от нашата страна", каза той.

Междувременно САЩ планират да обявят още във вторник нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 400 милиона долара. Тя ще бъде съставена основно от артилерия, ракети за противовъздушна отбрана и бойни машини, в момент, когато украинската контраофанзива напредва, съобщиха днес трима американски служители, цитирани от Ройтерс.

В този нов пакет обаче няма да бъдат включени касетъчни боеприпаси, казаха двама от служителите, поискали да останат анонимни. САЩ изпратиха за първи път касетъчни боеприпаси за 155-милиметрови гаубици на Украйна по-рано този месец.

Новият пакет военна помощ включва няколко бронирани бойни машини на пехотата "Страйкър", оборудване за разминиране, боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана "НЕЙСАМС" и за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС", противотанкови оръжия, включително "Джавелин", както и боеприпаси за противовъздушни системи "Пейтриът" и "Стингър", съобщиха служителите.

Това е 34-тият пакет военна помощ за Украйна, който САЩ предоставят от началото на руската инвазия. Общата американска военна помощ за Киев възлиза вече на повече от 41 млрд. долара, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase