Снимка: БГНЕС/ЕПА

Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент Володимир Зеленски за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски.

В интервю за The Washington Post Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни като наказание за решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна.

Няма никакъв шанс руснаците да бъдат изолирани от останалия свят, и постави въпроса дали Европа трябва да продължи да подкрепя Зеленски, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ирационалността на неговото мислене в този случай е извън всички граници", заяви Песков в конферентен разговор с репортери.

"Това може да се разглежда само изключително негативно. Всеки опит да се изолира Русия или руснаците е процес, който няма никакви перспективи. Рано или късно Европа "ще започне да се чуди дали Зеленски прави всичко правилно и дали нейните граждани трябва да плащат за капризите му", добави Песков.

Зеленски е цитиран от "Post" да казва, че руснаците трябва да бъдат принудени да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Още по темата
"Който и да е руснак... да ги накараме да отидат в Русия. Те ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да бъде държано отговорно, нали?". Може. Населението е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, а му се подчинява".

Естония се присъедини към призива: Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право

Естония се присъедини днес към Финландия и Латвия, които настояха ЕС да затвори границите си за руски туристи в отговор на призива на украинския президент Володимир Зеленски.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Туитър естонският министър-председател Кая Калас, ден след като Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване.

Блокът издаде серия от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, включително забрана за въздушни пътувания до Русия, но не забрани на руските пътници, които все още могат да влизат в ЕС с автобус или автомобил.

Калас изтъкна, че повечето от тях влизат в ЕС през източната граница на блока с Русия, което натоварва Естония, Латвия и Финландия като "единствени точки за достъп".

Финландският министър-председател Сана Марин заяви в понеделник, че нейната "лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен" и че очаква въпросът да бъде обсъден на предстоящите срещи на върха на лидерите на ЕС.

"Не е правилно, че в същото време, когато Русия води брутална агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя пред националната обществена телевизия на Финландия Yle.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс също подкрепи забраната, като в интервю за POLITICO миналия месец заяви, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, като се предвиди изключение по хуманитарни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase