Снимка: БГНЕС

Съдия Антъни Кели отмени решението на правителството да анулира визата на тенисист номер едно Новак Джокович. Той трябва да бъде освободен в рамките на 30 минути след взимане на решението.

Ответникът, в този случай Министерството на вътрешните работи, трябва да заплати разноските на Джокович, както са договорени или оценени, се добавя в заповедта. Всичките му вещи, включително паспорта му, трябва да му бъдат върнати "при първа възможност".

Още по темата

ешението на съда означава, че визата на Джокович вече е валидна и той може да влезе в Австралия.

Представител на Министерството на вътрешните работи е съобщил на съда, че друго министерство разглежда възможността да анулира визата на сърбина.

Решението на съда е взето официално в 17:16 часа местно време.

Спорът около отказа на Новак Джокович за влизане в Австралия е много по-дълбок от просто една отхвърлена виза.

Спорът му съвпада с рязкото нарастване на случаите от COVID-19 в Австралия, тъй като броят на случаите за цялата пандемия бързо наближава 1 милион.

На повърхността може би изглежда, че Джокович не представлява голям риск за здравето на австралийската общественост. Но за много австралийци спомените за болезнения локднаун, както и другите пандемични ограничения, са все още свежи.

В продължение на две години десетки хиляди австралийци не можаха да се върнат у дома, след като авиокомпаниите намалиха броя на полетите, за да спазват правителствените ограничения за броя на завръщащите се граждани.

Беше поставена забрана на всеки да напуска страната без валидно изключение, което беше трудно да се получи, а всички новопристигнали бяха отвеждани в хотели, управлявани от правителството за двуседмична карантина.

Не само бяха затворени международните граници, но и държавните, предотвратявайки семействата да виждат близки без одобрена от правителството причина.

Мелбърн и Сидни бяха затворени в продължение на месеци, докато в края на миналата година правителството призна, че огнището не може да бъде овладяно и страната ще премине от позицията си за стратегия за нулев COVID към живот с вируса.

Правителственото съобщение беше, че ваксинацията е изхода от пандемията. Австралия има един от най-високите нива на имунизация в света - 92% от отговарящите на условията хора на възраст над 16 години са напълно ваксинирани, според правителствената статистика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase