Снимка БГНЕС

Въпросът дали главният прокурор Иван Гешев е извършил нарушения на етичните правила при изявлението си вчера, ще бъде разгледан в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и етичната комисия към нея. Това коментира пред журналисти Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия на ВСС.

Йордан Стоев добави, че ако е необходимо, към внесеното предложение за освобождаване на главния прокурор ще бъдат формулирани допълнителни точки.

Още по темата

Във връзка със сигнала до ВСС на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за незаконно записване в нарушение на Конституцията, Йордан Стоев потвърди, че е говорил по телефона с Гешев. „Определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията“, добави той. Стоев каза, че няма от какво да се притеснява. Той обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят.

По думите на Йордан Стоев е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Той обясни решението на шестимата членове на колегията да предложат главния прокурор за освобождаване с постъпил сигнал, от който може да се направи предположение, че Иван Гешев е извършил нарушение. В такъв случай те са длъжни да задействат процедурата и да извършат проверка.

Стоев каза, че не се страхува за живота си, въпреки че е един от подписалите предложението за освобождаване от длъжност на Иван Гешев.

Днес директорът на НСлС Борислав Сарафов внесе и сигнал до Софийската градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев за евентуално извършено престъпление - оказване на влияние по делото "Барселонагейт", предаде БТА. По-късно Гешев поиска наказание за Сарафов.

Вчера в изявление пред медиите Иван Гешев демонстративно скъса своята оставка и отвърна на удара, като намеси имена на водещи партии и политици. Чуха се обвинения за натиск и опити за потулване на съдебни дела. Бяха назовани имената на Бойко Борисов и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase