След публикации в електронни медии, Районна прокуратура Пловдив се самосезира и беше образувано досъдебно производство за хулигански действия във връзка с разпространения клип, на който едно лице е в ролята на куче, разхождано е на каишка на обществено място - в търговски център, от 3 други лица. Ситуацията се е развила на 3 април 2023 година. На общ познат, на три лица, които публикуват клипове във свои профили в социалните мрежи и YouTube, е било възложено да намери лице, лесно податливо на манипулации, което да бъде убедено да изиграе именно ролята на куче. В тази връзка това лице се свързва с пострадалия, който е на 20 години и е лице със специални образователни потребности, и започва настойчиво да го увещава със съобщения във Facebook, и чрез обаждания по телефона, да се съгласи да се срещне с неговите приятели.

Това каза Петър Петров, районен прокурор на град Пловдив, по време да извънреден брифинг относно скандалният случай с Емили Тротинетката, Чеченеца и Куката, които се гавриха с младо момче.

Още по темата
По думите на Петров, пострадалото момче отказва няколко пъти да участва, но въпреки това общият познат продължава да му звъни по телефона и да го убеждава колко е хубаво да се запознае с инфлуенсърите. Той е обещал на момчето, че може "да бъде известен, като тях".

"Възползвайки се от добротата на това лице, той все пак успява да го придума да се срещне с три лица, които в последствие бяха задържани. Без много, много да му обясняват, тези лица му казват, че ще стане много известен и да не се притеснява. Те го поставят в ролята на куче, казват му, че ще му хвърлят предмети, които да носи, казват му да лае и на края на клипа да подаде лапа", допълва прокурора. "Възползвайки се от добротата на пострадалия, те заснемат този клип, и без да му го показват, или да му казват, че ще го публикуват, го качват в YouTube страницата на едно от задържаните лица."

Инфлуенсърите Емили, Чеченеца и Тошо Куката са вече с повдигнати обвинения за хулиганство заради гаврата с момче със специални образователни потребности в пловдивски мол. Те са задържани за 72 часа и прокуратурата ще поиска постоянното им задържане. За престъплението НПК предвижда лишаване от свобода до 5 години. Това стана ясно на брифинг на Районната поркуратура - Пловдив.

Наблюдаващият прокурор Веско Ириков заяви, че са събрани достатъчно доказателства, за това, че трите лица в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващия обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм.

Чеченеца и Куката веча са осъждани и реабилитирани към датата на деянието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase