Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова предлага всеки прокурор да може да сезира Европейската прокуратура. Тази идея тя е обсъдила и на срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която от вчера е на посещение у нас.
Още по темата

Вчера Кьовеши разговаря с премиера Кирил Петков, а днес ще има среща и с главния прокурор Иван Гешев.

Йорданова обясни, че това трябва да стане чрез законодателни промени, по които се работи. Така, ако е в рамките на работата си редови прокурор попадне на данни за злоупотреба с европейски средства, няма да е нужно да информира ръководството нагоре по веригата, а може да изпрати директно сигнала в Люксембург.

Йорданова обясни и че Министерският съвет става допълнителна контактна точка до Европейската прокуратура след МВР и Агенция „Митници“, за да се скъси пътят на сигналите.

Освен това, към МС имало инспекторат, който получава сигнали по различни проблеми, а сигнали се изпращат директно и на министър-председателя. С тази възможност няма да се налага тези сигнали да бъдат изпращани през посредник.

Министерството на правосъдието работи и за това да се осигури по-висока степен на автономност на европейските делегирани прокурори - те да имат отделно деловодство и самостоятелна сграда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар