Снимка: БГНЕС

1000 лева административна глоба наложи районният съд в миньорския град Гълъбово на жена, която получила същата сума от родителите на кандидат за жених, за да позволи на малолетната си щерка да заживее на съпружески начала с него в Чирпан.

Парите били нещо като традиционен дар за родителите на малката булка, с която те на практика заплащали сватбения банкет, обясниха пред "Монитор" юристите. По думите им това било стара традиция основно сред ромите в цялата страна.

Делата от такъв характер в региона през последните месеци били поне 20.

Съжителството на семейни начала между непълнолетни или малолетни е наказуемо по българския закон. В такива случаи обикновено се глобяват родителите на момчето, тъй като те са приели младите да свият "свое гнездо" в техния дом. Размерът на глобата е различен, но рядко надхвърля 1 000 лева, освен ако нарушението не е повторно.

Ситуацията ставала по-сложна, ако случайно невръстната булка избяга от дома на жениха, особено пък ако е бременна. Обикновено потърпевшата от бягството страна предявявала претенции за връщане на парите. Нерядко се стигало и до саморазправи между бившите вече роднини.

В последния засега случай страните се разбрали тихомълком, чирпанският татко признал бащинството си над новороденото и се отказал да си иска парите, защото "сватята" била вдовица и нямала доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase