Снимка: Facebook

Пет години след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, двамата братя, които бяха обвинени в убийството му, ще получат обезщетение. Врачанският окръжен съд осъди прокуратурата да заплати на Денислав и Иван Дамянови от Враца по 35 000 лева. Сумите са обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконно обвинение в извършване на тежки престъпления, пише вестник "Монитор".

Още по темата

На 12 януари 2016 година ученикът почина след спречкване в центъра на града с двамата братя. Денислав и Иван, известни в града като Поничките, бяха привлечени като обвиняеми за убийство по непредпазливост след смъртта на момчето, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

Последваха масови протести и уличен натиск с искания за най-тежките наказания на братята. А прокуратурата промени обвинението в умишлено убийство по хулигански подбуди, извършено в съучастие между двамата братя. Срещу Денислав беше повдигнато и обвинение за повреждане на колата на Тодор.

Наказателните производства по обвиненията в убийство бяха прекратени от Окръжната прокуратура в хода на досъдебното производство, след като съдебно-медицински експертизи показаха, че момчето е починало вследствие на сърдечно заболяване. След това двамата братя бяха съдени за хулиганство, а Денислав и за повреждане на чужда движима вещ. По тези обвинения двамата бяха оправдани.

Решението да бъде осъдена прокуратурата е на граждански състав на Врачанския окръжен съд и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София в двуседмичен срок от връчването му на страните, съобщиха от пресцентъра на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase