Снимка: архив, БГНЕС

След решение на Върховния касационен съд соченият за ромски лидер Кирил Рашков, известен като Цар Киро, отново влиза в затвора с ефективна присъда от 8 месеца за държане на живак и на нерегистрирани археологически обекти.

ВКС измени присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд, като намали наказанието му от 2 години затвор на 8 месеца. Наложената  му глоба от 10 000 лв. остава в сила, предаде БНР.  

При определяне на решението са взети предвид  влошеното му здравословно състояние - той страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания, и напредналата му възраст – 79 г.

Присъдата на ВКС  е окончателна и не подлежи на обжалване.

Още по темата

Делото бе образувано по касационни жалби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу въззивната присъда на АСНС, с която частично е отменена присъда на Специализирания наказателен съд.

В жалбата на Кирил Рашков са изложени твърдения за липса на доказателства, сочещи, че той е автор на престъпленията, за които е осъден.

В решението на ВКС се казва: „Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения“.

Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса, намираща се в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

Така ВКС изменя въззивната присъда, като за държането на живак определя наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“, а за държането на археологически обекти – 8 месеца „лишаване от свобода“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase