Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство стои в основата на искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента.

Гешев обясни, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, "които са видели данни, които пораждат – "да кажем неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията".

Още по темата
"И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", продължи главният прокурор, цитиран от БНР.

"Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд", каза главният прокурор.

Иван Гешев коментира темата в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

От своя страна президентът Румен Радев отсече по време на отчета си за третата година от дейността му на "Дондуков" 2, че остава на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев иска тълкуване на Конституцията.

"Аз нямам идея, така че той трябва да обяви своите мотиви пред обществото.  Очаквам КС да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя хода на това дело", каза държавният глава. 

"От главния прокурор очаквам старания и в реалната борба с корупцията, да брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени. Там, където има най – голяма хранителна среда са крупните обществени поръчки, а напоследък и големи проекти без обществени поръчки", допълни той.

Радев призна, че не съм търсил контакт с главния прокурор по темата за тълкувателното дело.

По думите му двамата ще имат среща, но във връзка с инициираните от него разговори за промените в Конституцията, свързани със съдебната система.

"Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата. Той винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", обобщи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase