Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сдружението на австралиеца Джок Полфрийман нае офис в София, докато чака Върховният съд да се произнесе по казуса с предсрочното му освобождаване.

Полфриймън беше осъден за убийството на студента Андрей Монов на 28 декември 2008 г., за което получи присъда от 20 години. През септември тази година той беше предсрочно освободен от затвора от Софийския апелативен съд, след като излежа малко над 13 години от присъдата си.

Още по темата
Основаното от него гражданско сдружение ще се занимава със защита на правата на затворниците в България.

Преди десетина дни Полфрийман се срещна с министъра на правосъдието Данаил Кирилов – един от големите противници на решението австралиецът да бъде освободен предсрочно.

"Моята цел при срещата с министър Данаил Кирилов беше да има втора среща. Да обясня, че ние не сме срещу министерството, не сме против републиката, напротив. Ние искаме спазване на българските закони в местата за лишаване от свобода и министерството и правителството няма какво да губят от контакта с нашето сдружение и със затворниците", каза Полфрийман пред bTV.

По думите му Данаил Кирилов е обещал, че ще има редовни срещи с представители на сдружението.

"Че сдружението ще работи с министерството на правосъдието. Много неправителствени организации работят с министерството на правосъдието и с други министерства – това е нормално. Това е нашата цел – да се даде гласност на другата гледна точка. Не знам кога ще бъде следващата ни среща, но се договорихме за месечни срещи. Идеята беше да има месечна среща между представители на сдружението и министерството на правосъдието. Това казах на министъра – аз съм видял потенциал в българските затвори да променят живота на нарушителите, на престъпниците. Видял съм с очите си и съм живял с тези хора. Обсъждали сме как са живели преди затвора, грешките, които са правели. Но най-важното нещо за тези хора е да намерят причина за промяна за добро", казва още Полфрийман.

А на въпрос каква поука е извлякъл от убийството, което той извърши отговори: "Това е малко странен въпрос, защото много хора са казали, че няма добро, което не е наказано. Забравил съм как е поговорката на български", каза още той.

"Казаха: "Напълно си поправен, че не си заплаха за обществото", отсече Полфрийман.

Вече над два месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на австралиеца в затвора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase