Джок Полфрийман. Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

Цацаров е бил сезиран днес с молба от родителите на убития студент Андрей Монов и е преценил, че исканията им са основателни.

Още по темата
Мотивите на главния прокурор са неспазване на изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд. Според него е следвало съдът да се произнесе с решение.

Второто основание са доказателствата за незаконен състав, обяви говорителят му Румяна Арнаудова. Двама от общо тримата съдии са имали законно основание за самоотвод.

Незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт, обясни тя.

Председателят на състава двукратно е бил награждаван от Българския хелзинкски комитет като Човек на годината, а съдията докладчик - съдия Иванова е била съавтор в доклада на същата организация за 2016 г.

Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат, каза Арнаудова. По думите й това поставя под съмнение законността на съдебния акт.

Полфрийман беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Заради редица инициативи в затвора неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

По-рано днес стана ясно, че сигнал срещу съдията от Съдийския апелативен съд Калин Калпакчиев са изпратили от Съдийската колегия до Инспектората на ВСС.


 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase