Снимка: архив "Булфото"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде заличена организация, която е финансирала незаконно партия ДОСТ. От партията на Местан отричат.

Обвинител №1 внесе в Окръжния съд в Кърджали искова молба за заличаване на сдружението с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ". Според Цацаров организацията е осигурила незаконно финансиране на ДОСТ за парламентарните избори през март тази година.

В съобщението на прокуратурата се казва, че в хода на разследване против политическите права на гражданите са събрани доказателства, че на 14 март тази година, 12 дни преди вота, сдружението е получило превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI. Липсват данни за субекта на преведената сума.

Още по темата

Получените средства сдружението "Асоциация Бату платформ" е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева.
Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово,  Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България”, уточниха от прокуратурата.

От ДОСТ обаче отрекоха обвиненията. Партията на Лютви Местан обяви, че няма никакво отношение с фондация "Асоциация Бату платформ".

"Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на ДОСТ на стойност 8431,20 лева", пишат от формацията до медиите и прилагат данните на издадената фактура.

"Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ", категорични са още от партията.

Скандалът с агитацията с хранителни продукти на ДОСТ избухна по време на предизборната кампания през март тази година. Тогава пакетите със захар, олио, сол, ориз, халва и други, бяха иззети при полицейска акция в Кърджали. Местан и тогава обвини органите на реда в незаконни действия, с които лишили хиляди от продукти от първа необходимост.

Лидерът на ДОСТ тогава се зарече да даде пакетите на хората след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase