Снимка: БТА

На 8 лица от Русе са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа. 7 от тях са обвинени за участие и организиране на организирана престъпна група, която се е занимавала, от началото на 2015-та година, заяви пред "Фокус" прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с проведената вчера специализирана полицейска операция на територията на дунавския град.

Още по темата
"Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4 от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлечения е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба", посочи Арнаудова.

По думите й впоследствие, като е използвана сила и заплаха, отвлеченият е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева.

Говорителят на главния прокурор уточни, че във вчерашния ден, под ръководството на Специализираната прокуратура, са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 души, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица.

При тези претърсвания са открити 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, 1 газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 гр. тротил“, обясни прокурор Арнаудова.

Днес в 13.00 часа се очаква Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на 8-те лица. Арнаудова обясни, че организатор на групата е Илия - брат на русенския народен представител от БСП Георги Стоилов. Тя потвърди още, че сред задържаните е и синът на началника на КАТ в Русе, който е обвинен за участие в организираната престъпна група. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase