Снимка: Архив, Булфото

Според Наказателния кодекс шведът Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в хотел в курорта "Слънчев бряг", е получил максимална присъда, обави на пресконференция председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов.

Още по темата

Той уточни, че чужденецът дотогава не е бил осъждан и се освобождава от наказателна отговорност по член 78а.

Обяснението идва след като лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да научи името на съдията, който е "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв".

"Изпратих SMS на Корнелия Нинова с името на съдийката, но няма да слизам на нивото на политиците с коментар по такива обстоятелства", заяви Евгени Узунов, цитиран от БТА.

Той каза, че съдия по делото е била Йорданка Майска-Иванова. Тя имала 20-годишен стаж и била изключително опитен съдия.

Евгени Узунов подчерта, че решението на Районния съд в Несебър кореспондира напълно с българското законодателство и е напълно законосъобразно.

Санкцията предвидена от законодателя е от 1000 до 5000 лева. В рамките на посочените в закона граници на наказанието, съдебната инстанция е определила и наложила наказание от 4 500 лева, което се доближава до максималния размер на законово установената горна граница, посочиха от съда в Несебър.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров също определи присъдата на Ралф Сундберг като несправедлива и унизителна, както за камериерката, така и за българското правосъдие. Според него обаче това не се дължи на съдията, тъй като е приложила закона.

Цацаров постави и въпроса дали Наказателният кодекс не се нуждае именно от корекция в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase