Архив: Булфото

Бургаският окръжен съд потвърди оправдателната присъда на Петър Низамов - Перата, който бе разследван за граждански арест на трима имигранти, станал популярен като "ареста със свинските опашки".

Според съдийския състав с председател Събчо Събев са допуснати редица пропуски в разследването като едни от тях са при извършване на разпознаването във входа на досъдебното производство.

Още по темата

Заради лошото качество на записа на гражданския арест, направен с мобилен телефон, не можело да се установи с точност кои са участниците в гражданския арест.

Съдът оправда Перата и за откритата в дома на семейството му марихуана, тъй като и там разследващи допуснали сериозни пропуски, съобщава "24 часа".

Петър Низамов, по-известен като Перата, бе задържан през април след като залови нелегални бежанци в Странджа и ги "арестува" със свински опашки. Досъдебното производство срещу него продължи 4 месеца.

Според прокуратурата 31-годишният Низамов противозаконно е лишил от свобода трима нелегални мигранти. Обвинението срещу него е и за това, че вместо да ги предаде на властите, ги насочил към границата с Турция.

Перата, който преди 5-6 години бе известен като близък до наказателния отряд Рижите, сам пусна клипа с "гражданския арест" във Facebook, след което прокуратурата се самосезира. Обвинението поиска за него 2 години затвор.

На първа инстанция той получи оправдателна присъда. Районният съд в Бургас реши, че не са събрани категорични доказателства, че подсъдимият е участвал в задържането на тримата пострадали, а твърденията в обвинителния акт не са проверени. Прокуратата обжалва и делото отиде на втора инстанция.

Решението на Бургаския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase