Снимка: архив

Шестима лекари ще се изправят пред съда за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева.

Младата жена почина след сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 година.

След шестгодишно разследване на подсъдимата скамейка застават са д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ "Шейново" и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от "Пирогов".

На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

19- годишната жена постъпва в "Шейново" на 12 септември 2011 година, за да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената трябва да бъде извършено "секцио". Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Още по темата

Същият ден д-р Байданова – Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на "забравените" в матката част от плацента и околоплодни обвивки.

Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина.

През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова – Василева. Тя се запознала лично с температурата и стойността на левкоцитите на Деяна, но не назначила микробиологични и копрологични изследвания.

Д-р Байданова – Василева не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си, категорични са от прокуратурата. Вместо това на 16 септември 2011 г., въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова – Василева взела решение да я изпише.

Състоянието на Деяна обаче започва да се влошава. Установило се наличие на свободно подвижна течност в корема й и на 20 септември тя била приета в тежко състояние в УБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Веднага бил свикан консилиум и било взето решение на младата жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов.

Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, също от "Пирогов".

Според обвинението лапароскопията показала, че задължително се е налагало да се отстрани матката и засегнатото вече дебело червено на младата жена. Вместо това обаче д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение и така лишил Деяна от своевременна и достатъчна медицинска помощ.

Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение по отношение и поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28.09.2011 г. било взето решение тя да бъде преместена в "Клиника по нефрология", към УМБАЛ "Александровска".

На 07.10.2011 г. на пациентката била извършена лапаротомия, матката била отстранена, а също и част от дебелото черво.

Въпреки положените усилия от страна на медиците в "Александровска" на 24.10.2011 г., в гр. София пациентката починала, вследствие на развил се сепсис.

Предстои насрочване на делото от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase