Снимка: БТА, архив

Варненският окръжен съд прати в затвора тримата охранители от търговски център в морската столица, които 14 март 2015 г. пребиха до смърт болен мъж.

Още по темата

За извършеното умишлено убийство 27-годишният Ангел Николов от Кърджали ще лежи 18 години зад решетките, 24-годишният Красимир Димитров от Ямбол – 16 години, а 21-годишният варненец Цветан Маринов - 15 години, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 

И трите присъди ще бъдат изтърпени при първоначално строг режим.

Съдът уважи частично и гражданските искове на роднините на убития Нягол Петров и потвърди постоянния арест на тримата охранители, които се намират във Варненския затвор.

Във фаталния ден осъдените са получили сигнал от човек от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двама от тях са открили човека и са го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център.

Преди това жертвата им – Нягол, бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център.

До залата за видеонаблюдение охранителите започнали да бият жертвата, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения.

Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, като някои от гаврите осъденият вече бияч Ангел снимал с мобилния си телефон.

При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

Около 12:26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран.

В 12:50 часа жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила около 57 удара по тялото на убития.

Съдебнопсихиатричната експертиза на охранителите установила, че са с утвърдено безпричинно агресивно поведение към по-слаби и беззащитни хора, с изразени дисоциални и дори садистични тенденции.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи протест и обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase