Архив: Булфото

Таксата за преминаване на чужденец през канала е била около пет хиляди евро на човек. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" по линия на нелегалната миграция.

Днес в парламента вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че двама гранични полицаи са задържани при мащабната акция. Заловените са работели на летището. По думите му намерена е и голяма сума пари, акцията продължава и в момента, правят се обиски.

Още по темата

До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи, потвърди главният прокурор, който присъства на инспектирането на новата сграда на Софийския районен съд.

Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от канала за трафик, обясни Цацаров,

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният, който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и въпреки това е пропуснат от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева", обясни Цацаров.

По думите работено е доста старателно и в малко по-тежки условия, защото аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират, допълни той.

На брифинг прокурор Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура, обясни, че каналът е бил само за богати чужденци от Ирак и Бангладеш. Мигрантите давали 5000 евро да влязат в страната и още толкова да излязат. Така граничарите каналджии прибирали по 10 000 евро от чужденец

"Уникален канал. За първи път виждаме трафик на мигранти през летище", каза прокурорът и посочи, че се е действало с фалшиви паспорти. Двамата чужденци, организатори на канала, набирали миграните и пращали на граничарите техни снимки. Служителите на МВР им давали информация кога точно да минат, с кой полет и през кое гише. Понякога мигрантите използвали фалшиви паспорти, а друг път само за пред камерата показвали лист, който приличал на документ. Случвало се е дори да им отварят специално "ВИП" гише. След кратък престой в София чужденците отпътували за страни от Европейския съюз с фалшиви дипломи, често на университети от страни на ЕС", разясни той.

Каналът е изключително опасен, каза Гешев и направи връзка с атентатите, които се случиха последно време в Европа. Засега не е установено дали чужденците са били задържани в чужбина, нито колко души са минали през канала.

По думите му в момента се разпитват петима граничари и четирима чужденци. Вероятно с обвинения ще се сдобият двамата организатори на канала - мъже от Бангладеш, и двама граничари. Снощи в акцията са хванати двама чужденци, току-що влезли в страната.

Според него каналът представлява съществен риск за сигурността на България и Европа. "По този канал за трафик на нелегални от Близкия Изток през България към Европейския съюз може да бъде преведен всеки“, заяви той.

"Благодарение на добрата работа между "Вътрешна сигурност“, ДАНС и Специализираната прокуратура, дейността е пресечена“, подчерта Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase