Снимка: Архив, Булфото

Прокуратурата е поискала от сръбските власти временното задържане на съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета Василева.

Още по темата

Искането, което е отправено още на 24-и март, е във връзка със задочно повдигнатото обвинение на Антоанета Василева за пране на пари. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНР.

Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012-а година е купила къща в Швейцария с пари, дарени от Цветан Василев, а той ги бил взел от КТБ.

Антоанета Василева е обявена за общодържавно издирване от средата на декември. Тогава става ясно, че тя е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП "Калотина". Затова се иска задържането й от Сърбия. Тя се търси и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска тя да бъде задържана и изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България.

Паралелно с това има и прокурорско разпореждане за задържането й, ако случайно реши да влезе в страната. Опит да бъде отменено направиха днес адвокатите на банкера Цветан Василев, но САС прекрати делото, защото нямало такава процедура в НПК.

Екстрадиционното дело на Цветан Василев тече повече от 2 г. пред сръбския съд.

Преди дни Апелативният съд в Белград за втори път отмени решението за екстрадиране на банкера Цветан Василев в България и нареди на Висшия съд отново да извърши процедурата по установяване на предпоставките за неговото екстрадиране, поискано от България.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини задочно Цветан Василев за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година.

В западната ни съседка той чака на свобода окончателното решение за екстрадицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase