Австралийски журналисти дойдоха на поредното заседание по първия процес за тероризъм у нас. Подсъдимият Джон Захариев е австралийски гражданин, въпреки че баща му е българин. 21-годишният младеж е обвинен, че се готвел за редиците на Ислямска държава. Какво накара австралийските журналисти да пропътуват хиляди километри?

Още по темата

"Джон е от Сидни и се озова във фокуса на разследване на тероризъм в България. Очевидно това дело интересува австралийските граждани. Системата тук работи различно.  В Австралия същшо имаме случаи на обвинени в тероризъм. Това  влияе на цялата страна, но особено в сидни хората са много притеснени“, разказа Майк Дъфи, журналист от австралийския "Канал 7".

Адвокатът на 21-годишния младеж също казва, че интересът към клиента му е огромен.

"Случаят миналата седмица излезе на първите страници в австралийски всекидневник и от тогава имама над 20-30 записвания от техни журналсити", заяви пред Bulgaria ON AIR Христо Ботев, адвокатът на обвиняемия.

Българинът с австралийски паспорт е обвинен в подготовка за терористична дейност. Според прокуратурата умишлено се е самотренирал да борави с оръжие, използвал е и платени курсове за целта, освен това е имал и публично изразени намерения да извършва убийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe