Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата констатира нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини в цялата страна.

Едно от тях е изискването към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга забавачка.

Освен това са въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини срещу поемане на финансови задължения на родителите - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие със Закона за местните данъци и такси.

Проверката е установила, че е предоставено предимство на деца на родители с определени професии, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase