Снимка: Монитор

Вдовицата на загиналия при зверското меле на бул. "Руски" в Пловдив Атанас Ламджиев – Корнелия Петкова, се срещна в присъствието на адвокат с обвинения от прокуратурата 26-годишен шофьор Любомир Трайков и семейството му.

"Упълномощих официално Асоциацията за пострадали при ПТП-та и те ще ме представляват. Ние пледираме за максимално кратък процес и нямаме никакви претенции към Любомир", каза за "Монитор" Корнелия Петкова. Първоначално на срещата е отишъл само бащата, но вдовицата е пожелала към тях да се присъедини и синът му. 

"Пожелах да дойде и Любомир, за да го уверя, че аз няма да имам никакви претенции към него, не храня никаква злоба. Това просто е съдба, предопределеност и ние в Божиите работи не можем да се месим. Мъртвите са си мъртви, но оттук нататък да се грижим за живите", обясни Корнелия.

По време на срещата бизнесменът й е помогнал с начална сума, така че вдовицата да си покрие най-належащите насъщни нужди към този момент. Сумата по искане на Трайкови е било решено да не се коментира. "Даде ми още уверение и гаранции да ми намери работа, която да ме удовлетворява и да е добре платена. Обеща ми да поеме отговорност за децата, докато учат", каза Корнелия.

Любомир й е разказал, че във фаталната нощ се е връщал с приятели от заведение, където пил само две чаши вино. По зла случайност решил в последния момент да мине през бул. "Руски", за да си купи оттам бургери. По време на емоционалната среща е признал, че понякога е пушил марихуана, но е бил категоричен, че във фаталната вечер на катастрофата е бил чист. Корнелия плакала по време на срещата и е обещала да срещне Любомир с трите й деца, като в началото да не им казва кой точно е той.

"Емоционално беше – той мен успокоява, аз него на свой ред. Изключително добри и съвестни хора. Всеки може да сгреши. Наско бе много добър човек и съм сигурна, че в никакъв случай не би искал да почерни живота на едно толкова младо момче. Животът е пред него. Пак казвам – мъртвите са си мъртви, има кой да се грижи за душите им", казва още вдовицата на Атанас.

"Аз като майка не мога да остана безучастна към мъката и на това дете (б.р. Любомир), защото утре-вдругиден и моите деца, не дай си Боже, не са застраховани да изпаднат в такава ситуация. Малшанс, че моят съпруг е бил там. Това е съдба. Това е предопределеност и никой не е могъл да го предотврати", изплака Корнелия.

Близо 5 000 души са се разписали в онлайн петиция до властите, с която искат да бъде наложена максимална присъда на 26-годишния бизнесменски син Любомир Трайков. Нова Facebook група с името "Затвор за убиеца Любомир Трайков" набира все повече членове.

Вчера вечерта бдението със свещи и цветя на лобните места на Атанас Ламджиев и Виолета Стоянова, премина мирно и тихо. Мнозина от присъстващите признаха, че изобщо не познават жертвите, но са съпричастни на трагедията. На мястото бе и близка приятелка на Виолета Стоянова, която има 5-годишна дъщеричка.

"Аз се грижех за детето на Виолета и продължавам да се грижа за малката. На 5 декември детето става на 5 годинки. Казва се Дария. Още не сме й казали, но тя се усеща, защото пита за майка си и сънува нощем кошмари", разказа Лили Конакчиева. По думите й Виолета кръстила дъщеричката си Дария, тъй като бебето било дълго чакано. "Вилито казваше, че единственото, което й дава сили в този живот, е детето", каза с насълзени очи Лили.

Бдението бе организирано във мрежата от млади пловдивчани.

"Аз направих призива да се съберем тази вечер и да почетем паметта на жертвите. Никой не е застрахован, това кръстовище е опасно. Нека, който има възможност, да отдаде своята съпричастност към станалата трагедия", призова спортистът Николай Николов.

Още по темата

На мястото точно в 20 часа тази вечер дойде и вдовицата на загиналия Атанас Ламджиев – Корнелия Петкова с трите си осиротели деца.

Тя също запали свещичка в памет на жертвите и призова за повече разум на пътя. Корнелия не скри, че е простила на шофьора на аудито – 26-годишния Любомир Трайков, с когото днес по-рано през деня се е срещнала.

В 1,20 часа през нощта на 18 ноември с много висока скорост той се заби с луксозното си "Ауди А7" в старото "Пежо 405" на Атанас Ламджиев. При мелето на място загинаха шофьорът на френската кола и спътничката му Виолета Стоянова, а общо 4 деца останаха сираци.

В много критично състояние в болница, с мозъчна смърт, е третата жертва на произшествието – 23-годишната Полина Караиванова. Единственият оцелял от пежото, който е бил без опасност за живота, е приятелят на Полина – Димитър Танов.

Само преди дни пловдивският окръжен съд пусна от ареста на свобода срещу 15 бона парична гаранция шофьорът Любомир Трайков. От прокуратурата протестираха това определение на съда, а заседанието на апелативния съд е следващата седмица.

В училището на трите деца на Корнелия и Атанас фирма е поела купоните за стола на сираците, като от дружеството са гарантирали, че имат готовност да поемат изхранването им и през следващата учебна година. Наред с това общинският съвет в Пловдив ще гласува на предстоящата сесия 1000 лева помощ за Корнелия и децата й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase