Снимка: МВР

Иск от 350 000 лв. са предявили роднини на загинал при взрива в завод "Миджур" в село Горни Лом, съобщиха от Административния съд във Видин за "Фокус".

Заседанието по делото е насрочено за 14:30 ч. Жалбата е подадена от семейството на инж. Петър Попов и е за бездействие от страна на отговорните държавни институции.

На 1 октомври 2014 при взрив в завод "Миджур" загинаха 15 души. Сред тях беше и синът на собственика на фабриката Валери Митков - Емил. Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 000 млн. лева. По това време в базата се е извършвала утилизация на противопехотни мини, които са внесени от Гърция.

Още по темата

Според разследването няма индикации, че взривът е умишлен. Четири взривни вещества са оставили следи след експлозията - основно тротил, а причината за инцидента е случайно възникнало възпламеняване в резултат на нарушаване на технологични правила. Така се стигнало и до следващи възпламенявания.

Експертиза е показала, че взривът е станал там, където са били леснозапалимите вещества. Нарушени са били редица разпоредби, в това число още от проектирането на сградата. Сред загиналите са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев и изпълнителният директор на "Видекс" Емил Митков.

Окръжната прокуратура във Видин внесе обвинителния акт за инцидента в Окръжния съд на 20 септември 2016 г. Обвиняеми по делото са четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова.

На 26 септември тази година съдия от Окръжен съд - Видин прекратява делото и го изпраща на ВКС с предложение за промяна на подсъдността, защото преобладаващата част от подсъдимите, свидетелите и вещите лица живеят в Монтана и София. В средата на октомври обаче тричленен състав на Върховния касационен съд върна делото към Окръжен съд – Видин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase