Снимка: БТА, архив

44-годишният клошар Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив, остава в ареста.

Още по темата

Тютюневият град лумна през нощта срещу 21 август. Клошарят от 35 години живеел на последния етаж на склада, откъдето тръгна огънят.

След като магистратите не уважиха жалбата му да бъде пуснат на свобода, мъжът си тръгна от залата с думите: "Благодаря, довиждане".

Проблемът е, че той няма къде да живее и разследващите не знаят къде да го търсят, а и вече е осъждан за кражби и грабежи, изтъкна съдия Деница Стойнова, цитирана от "24 часа".

Тя допълни, че клошарят е обвинен в тежко умишлено престъпление и че пожарът е възникнал в сграда, обитавана от Данчев.

Експертиза ще установи дали огънят в другите сгради се е разпрострял от първата сграда, в която е живеел несретникът.

"На този етап съпричастността на Данчев към пожара няма как да бъде изключена", допълни съдя Стойнова.

Защитата, представлявана от шефа на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и от топадоката Зоя Тошкова, е категорична, че клошарят не е запалил складовете.

"Цялото общество е настръхнало и чака отговор на въпроса кой запали складовете. Очевидно е, че зад тези имоти стоят огромни инвеститорски интереси", изтъкна Тошкова.

Тя е категорична, че огънят на 20 август не е тръгнал от 1 място.

"Невъзможно е толкова големи сгради да изгорят заедно толкова бързо. Няма как от един фас да се разпростре такъв огромен пожар", допълни Тошкова. Тя заяви, че не би искала да е на мястото на съдиите, които трябва да вземат решение за Данчев, тъй като нямат доказателства - нито писмени нито устни, за умишлен палеж.

Прокурор Атанас Дичев също заяви, че на този етап няма данни пожарът да е умишлен, а това е само едно работно обвинение.

"Искам да ме пуснат, нямам намерение да се укривам", заяви пред съда клошарят. На въпроса къде ще живее, той отговори, че си е избрал една от бараките на бул. "Пещерско шосе", където е психодиспансерът.

Адвокат Стефан Левашки се позова на съдебно-психиатричната експертиза, която описва Данчев като боязлив, плах, страхлив, с уместен дефицит, затворен в себе си и свръхчувствителен. Според него няма как този човек да предизвика умишлен палеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase