Снимка: архив Булфото

Води се ново разследване за АЕЦ "Белене", всичко е в ръцете на прокуратурата. Това обяви енергийният министърът Теменужка Петкова. Така тя отговори на питане на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Преди няколко седмици двамата попитаха дали ще се търси отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение заради втората АЕЦ към България. Арбитражният съд осъди НЕК да плати 550 млн.евро.

Днес Петкова съобщи, че за периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ "Белене".

Още по темата
"Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ , така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване", обясни министърът,цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че при проверките са били установени поредица от нарушения. "Нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения", каза Петкова. Тя обясни, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата.

"Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект", припомни енергийният министър.

Тя съобщи, че през март миналата година прокуратурата е издала постановление, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби.

Петкова обясни, че НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено.

"Към настоящия момент се води ново разследване. Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно", допълни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase