Ценко Чоков и останалите задържани в съда. Снимка: БулФото

Редица свидетели разказали пред прокуратурата за действия на кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и приближени около тях.

Още по темата
Няколко души твърдят, че групата пребивала, изнасилвала хора, отвличала ги, а някои били удряни на места по тялото, където скоро били оперирани.

Прокуратурата цитира в съдебна зала показания на свидетели, които разказват как Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков пребил няколко човека, като ритал хората или използвал брадва, предаде БТА.

Други се оплаквали от изгаряния по тялото, които били от загасени цигари и изнасилване с бутилки. Тези изнасилвания били документирани дори със снимки.

Даваните заеми срещу лихва били записвани в тефтер. Тези, които не си плащали при първи или втори опит вноските и закъснявали - с тях се разправяли Ценко Чоков и Касъм Касъмов, също задържан в ареста. Заплашвали ги с убийство или с палеж на автомобилите им.

С думите, че ще ги избие, Мартин Чоков заплашвал свидетели.

Групата използвала и кабели, с които връзвала длъжниците си. Имало и хора с избити зъби.

Тези показания бяха цитирани пред спецсъда, който заседава по искането на обвинението Чоков-баща и син, както и още шестима да бъдат оставени в ареста. Те бяха задържани преди дни и обвинени, че са престъпна група, извършила редица престъпления.

Ако бъдат освободени, моделът на групата ще се възпроизведе, настоя прокурорът по делото. Според него има риск, свързан със заплахи срещу свидетели.

Близо 4 часа петимата адвокати се запознаваха с материалите, събрани от прокуратурата. Те са обединени в 16 тома, като за разследването на групата дори са използвани свидетели с тайна самоличност.

Преди началото на заседанието Чоков предпочете да не отговаря на журналистически въпроси.

В съдебната зала са другият му син - Спас, който е на свобода, и дъщеря му Виолина. Те също встъпиха по делото като негови защитници. Пред съда Чоков също отказа да говори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase