Снимка: БНР

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще плати 7100 лв. за заснемането на видеоклип, който ще рекламира дейността на комисията по предложенията и атестирането, като според източници на "Сега" централно място в него ще е интервю с председателя на комисията.

Така излиза, че само за едно интервю органът, предизвикал серия обществени скандали, на който наскоро парламентът вдигна заплатите и ги приравни с конституционните съдии, за да "не ходят членовете му по джапанки", ще плати 7100 лв. от данъкоплатците. Вероятно отделна е сумата за излъчването на клипа.

Решението беше взето на вчерашното заседание на пленума на съвета, въпреки че срещу него имаше сериозна съпротива - осем души гласуваха против, но в крайна сметка сумата бе отпусната с други 10 гласа.

На практика парите ще отидат за рекламиране на дейността на комисия, чиито функции засягат единствено магистратите, поради което няма нужда да е популярна сред гражданите, а и едва ли ще стане, колкото и видеоклипове да се заснемат.

Освен безсмислената реклама на комисия, която на практика е вътрешноведомствена, има и друг проблем. Нейните правомощия и функции вече са разказани в друг клип, платен с европари по програма ОПАК.

Целият проект, изпълнен от ВСС, е на обща стойност близо 500 хил. лв. С част от тези пари са заснети 10 клипа, качени на сайта на съвета. Идеята е да се подобри комуникацията на ВСС с обществото и да се популяризира работата му.

През август 2014 г. ВСС искаше да си прави редакционна колегия, за да подобри публичния си образ и да спечели доверието на обществото. В нея трябваше да влязат 7 членове на съвета. Идеята беше тя да усъвършенства сайта на съвета и да създаде отделен новинарски сайт, който да засипва гражданите с положителни новини за ВСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase