Снимка: flickr

Мъж от Благоевград отива на съд за причиняване на смъртта на 4-годишно момченце.

Вечерта на 13 септември 2014 година Венцислав пътувал, заедно със своята приятелка Снежана, 4-годишният й син Яни и нейната 15-годишна племенница, съобщават от прокуратурата.

Преди това възрастните посетили бар в Благоевград, където мъжът изпил три бири. След 22 часа двамата напуснали заведението и тръгнали с "Ауди" за село Изгрев, откъде трябвало да вземат 4-годишния син на Снежана – Яни и нейната племенница. Там децата се качили на задната седалка на автомобила.

По време на пътуването малкото момче поискало да седне в скута на обвиняемия, за да управлява автомобила. Той се съгласил, взел го и го сложил на коленете си.  Така тръгнали в посока за село Делвино, като през цялото време 4-годишното дете държало волана с ръце.

На разширение на пътя Венцислав обърнал колата обратно към града, като през цялото време момчето продължавало да седи у обвиняемия и да държи волана на автомобила, без поставен предпазен колан.

Пътят, по който са движели, бил без дупки и неравности, но асфалтът бил мокър, тъй като преди това валял дъжд. Автомобилът се движел с около 88 км./ч. на включени дълги светлини, когато на около 40 метра преди началото на десен завой, обвиняемият натиснал рязко спирачките. Гумите започнали да блокират, Вецислав не могъл да навлезе в завоя, поради високата скорост и преобърнал автомобила на склон.

При последвал удар в дърво се счупило стъклото на предна лява врата, откъдето изхвъчал малкия Яни. Обвиняемият веднага се обадил на телефон 112 и съобщил за случилото се. Започнали да търсят момчето. Впоследствие детето било открито на изключително стръмно място и не след дълго медик констатирал смъртта му.

Пристигнали на местопроизшествието полицаи тествали шофьора с дрегер, при което уредът отчел 0,96 промила.

Заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза сочи, че смъртта на малкото момче се дължи на тежка и несъвместима с живота открита черепно-мозъчна травма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase