Снимка: Wikipedia

Военната прокуратура в София предаде на съд ген. Димитър Шивиков заради злоупотреба със служебно положение, информираха от прокуратурата.

Още по темата
Въпреки обвиненията Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотаж.

Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения.

Според обвинителния акт на прокуратурата, внесен в съда, като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Шивиков 13 пъти е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си.

Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Георгиева Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда. От деянието са настъпили тежки последици.

Прокуратурата твърди, че са настъпили и имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски.

Допуснати са отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата, намалена е бойната й готовност, нарушено е разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й и още редица други нарушения

На Димитър Шивиков е наложена парична гаранция 1000 лева.

Предстои Военният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase