Снимка: архив, Булфото

Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, повече известен като Вальо Топлото, трябва да върне на общинското дружество 325 000 лв., похарчени за синьо сирене, вина, сладкиши, джакузи, джет, луксозни календари, поддръжка на скъпарски автомобил "Лексус".

Това е решението на Върховния касационен съд, който в четвъртък сложи точка на едно от четирите дела срещу бившия шеф на софийското парно след продължилата 9 г. сага.

Още по темата

То е за безстопанственост и е по-известно като делото за джакузито. Магистратите са уважили иска на дружеството срещу бившия шеф и той трябва да възстанови похарчената сума.

Разследването срещу Топлото стартира още през 2006 г., а делата му, общо четири, са типичен пример за бавно правосъдие.

От събота Валентин Димитров е в софийския затвор. Той бил настанен в приемен отряд, където задължително попадат новопостъпилите затворници, за да се адаптират към обстановката.

Там ще остане между две седмици и месец, след което ще бъде преместен в затворническото общежитие в Казичене, където ще излежи около 2 г.

Топлото вече е бил в ареста около 10 месеца през 2006 и 2007 г. и престоят му зад решетките се приспада от наказанието. Като обитател на затворническото общежитие ще има право да работи.

"Как може да се чувства човек, който се счита за невинен и е невинен", коментира пред "24 часа" адвокатът му Венцислав Дудуленски.

Съдебната сага на бившия шеф на парното обаче няма никакъв изглед да приключи скоро, защото останалите три дела са далеч от финала. Поради високите наказания давността им изтичала през 2020-2022 г.

Едното е за пране на около 12 млн. лв. и укриване на данъци, което върви в Софийския градски съд вече повече от 4 г. Поредното заседание по него ще бъде в петък, когато се очаква бившият шеф на "Топлофикация" да бъде докаран в съда с белезници.

По това дело подсъдима бе и възрастната му майка Цеца Димитрова, станала по-известна като "Баба Цеца".

Според прокуратурата тя не платила 200 000 лв. данъци, а Топлото изпрал близо 12 млн. лева. Делото срещу нея бе прекратено, след като преди четири години на 86-годишна възраст жената почина. В продължение на четири години преди това обаче животът на пенсионерката мина под знака на шумните разследвания срещу сина ѝ, разпити и съдилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase