Архив: Булфото

Около 50-60 души отиват на съд за незаконна сеч у нас всяка година, съобщи земеделското министерство. В България незаконният добив на дървесина е престъпление по Наказателния кодекс.

В ИАГ днес беше проведена среща по горите с Джереми Уол, представител на генерална дирекция "Растеж" към Европейската комисия. Директори на дирекции и експерти в ИАГ са представили проблеми и тенденции, свързани с българския горски сектор и горскостопанската индустрия. Представена е била и статистика за нарушенията, свързани с незаконния дърводобив в страната за последните десет години.

"Устойчивото горско стопанство трябва да се базира на разширяването на приходите от горите и тяхното остойностяване като екосистеми", е посочил зам.-министърът на земеделието Георги Костов. По думите му за държави като нашата, където собствеността на гори е преди всичко държавна, е необходимо да се използват "зелени инструменти".

В отговор Джереми Уол е заявил, че проблемите и въпросите, които засягат България в горския сектор, са много сходни с тези на други балкански страни. Той е казал още, че предстоят промени в законодателството по отношение на екосистемите в ЕС.

Подкрепа е необходима и при стопанисването на частните гори. В България има близо 700 хил. частни собственици на гори и тези хора трябва да бъдат подпомогнати за едно устойчиво съвременно управление на горския ресурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase