Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за по-бързо налагани принудителни административни мерки за нарушения на пътя като снемане на регистрационни табели, спиране от движение на МПС.

Още по темата

"В крайна сметка, ако е ясно, че съзнанието или финансовата криза са факторите, които не ви накарат да си платите глобата, ще си я платите, защото тогава ще си получите регистрационните табели. Просто и ясно", разясни той.

Цацаров изрази съмнение, че с криминализирането на гонките ще се стигне до тяхното ограничаване. Това е едно от предложенията за противодействие на войната по пътищата.

"Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление и движението с каруци или превозни средства с животинска тяга, както казва законът в града. Това е безумие. Това означава, че наказателният кодекс ще стигне до 700-800 члена", коментира Цацаров.

По думите му трябва да се търси балансът между разумното и съответно организацията и административните мерки.

Според Цацаров ефективна мярка срещу гонките могат да бъдат и полицейските патрули, стига да са на правилното място.

Премиерът Бойко Борисов се обяви преди време за конфискация на моторното превозно средство, когато се управлява от неправоспособен или пиян водач. Идеята срещна подкрепата на правосъдния министър Христо Иванов.

"Обсъждаме също така как да осигурим наистина една незабавност в тези случаи. Знаете, че в НПК и сега има незабавно производство. Трябва да видим, ако не се прилага и не работи достатъчно добре, къде в практиката става проблем", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase