Снимка: Булфото, архив

КС отхвърли искането за отмяна на договорите с четирите банки – посредници при поемането на външен дълг от държавата. Решението е подписано от всички 11  конституционалисти.

Още по темата

Договорът със Citygroup Global Markets, HSBC, Sociate General и Unicredit беше подписан през февруари, като част от дълга, за поемането на който те посредничат, вече бе поет през март.

Предложената от правителството дългова програма за 16 млрд. лева бе одобрена в парламента на 25 февруари след сложни политически маневри и изненадващ завой на АБВ, и на ДПС, които бяха против дълга, но в последния момент гласуваха "за".

БСП беше против и с подкрепата на част от депутатите от АБВ сезира КС.

В искането си депутатите посочиха серия от нарушения при ратифицирането на договорите. Според тях те са одобрени в разрез с принципи, залегнали в българската Конституция – тези на правовата държава, на политическия плурализъм и на парламентарната форма на управление.

Основният аргумент на социалистите обаче беше, че при поемането на новия външен дълг се нарушава чл. 84 т. 9 от Конституцията, който предвижда, че Народното събрание дава съгласие за сключване на договори за държавни заеми. Приема се, че това съгласие трябва да бъде предварително.

Решението на КС обаче е категорично, че въпросната разпоредба не е нарушена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase