Отнетият "Мерцедес". Снимка: "Монитор"

Областният управител на Благоевград се вози в "Мерцедес", отнет от сутеньор от Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество.

До момента няколко автомобила и имота, конфискувани в полза на хазната, са били предадени за ползване на различни държавни структури. Разпределението е направено от междуведомствения съвет, натоварен със задачата да решава къде да отива имуществото, пише "Монитор".

В момента в лимузината се вози областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, но и всеки негов наследник на поста ще я ползва. Според документа луксозното возило, в което се вози губернаторът на Благоевград е било отнето от Мартин Филипов-Дебелия.

То е предоставено на областната управа с решение на съвета, като скъпарският мерцедес е бил прибран от държавата през 2009 г. Тогава комисията печели първото си дело срещу бандит, който не може да обясни произхода на парите си.

Филипов не е успял да докаже откъде е натрупал богатството си, като инспекторите засекли разлика между декларирани доходи и реално имущество в размер на над 2000 минимални заплати. Затова държавата е прибрала от него луксозната кола както и над 140 000 лв. С конфискация обаче се разминала триетажната къща на Дебелия в Благоевград, която по документи се водела собственост на неговите родители.

Самият Филипов има осъдителни присъди за фалшиви документи в България и за сводничество във Франция. Там той получил 4-годишна присъда за износ на български студентки за проститутки.

С конфискувани коли е уредена и Областната дирекция на МВР в София. Две от РПУ-та й са получили по един джип - "БМВ" X5 и "Тойота", които преди това са били собственост на Огнян Атанасов – Тополнишкия.

Возилата са били конфискувани, след като притежателят им бил осъден за наркотрафик в Гърция и България. Името на Тополнишкия нашумя преди няколко години след като стана ясно, че е на свобода, въпреки че е бил задържан при международна полицейска операция, в която участвали и полицаи от Испания.

Освен коли, държавата е раздала и конфискувани от бандити имоти. Така два магазина на Митьо Очите са предоставени на Агенцията по вписванията. Те с обща площ от 100 кв. м. и техните складове в Несебър.

Имотите са прибрани , след като несебърският наркобос Димитър Желязков сключи сделка с прокуратурата и бе осъден на близо 5 години затвор за организиране на престъпна група за трафик на дрога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase