Снимка: МП

„Държавата иска да успеете. Държавата иска да излезете оттук, да създадете семейства и да бъдете гордост за своите деца. Министерството на правосъдието ще продължава да работи, за да ви помага да се справите“
С тези думи министърът на правосъдието Христо Иванов се обърна  към непълнолетните лишени от свобода в Поправителния дом в Бойчиновци при откриването на новата учебната година.

В класните стаи на училището там днес  влязоха всички 43-ма обитатели на възраст от 14 до 18 години. Сред тях има един първокласник, а най-много – 10 лишени от свобода, са записани в 9-ти клас, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

След официалната церемония пред журналисти Иванов изрази голямо удовлетворение от явно подобрените условия в редица насоки, за които главната заслуга е на настоящото ръководство на дома в Бойчиновци.

Ремонтирани са помещенията, в които живеят децата и макар обстановката да остава скромна, всяка от спалните има собствен санитарен възел и нова дограма.

Приоритет е предстоящият ремонт на третия етаж на корпуса, в който ще бъде преместено училището за лишените от свобода, като реорганизацията се налага и с оглед оптимизиране на надзорно-охранителната дейност  и спестяване на разходи за отопление.

Засилва се обучението в професионална насока, която да позволява реализация след изтърпяване на наказанието. 15 от младежите днес получиха дипломи за бояджии, а други 12 са завършили успешно курс за готвачи през лятната ваканция. Очаква се да бъде организиран и курс по дърводелство.

От тази година децата се занимават и със земеделие. В границите на комплекса е създадено опитно поле, на което непълнолетните лишени от свобода отглеждат домати, картофи, лук и царевица.

Христо Иванов припомни, че България е поставена под засилено наблюдение и търпи редица критики заради условията за живот на лишените от свобода.

За учебната 2015/2016 година общо 1413 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната са включени в учебната дейност, като 245 от тях ще са в първи клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase