Снимка: БТА

Скандалът между евродепутата Николай Бареков и лидера на РЗС Яне Янев навлезе в нова фаза. Лидерът на ББЦ днес даде на главния прокурор премиерския съветник по корупционните въпроси Яне Янев за търговия с влияние, оклеветяване и заплаха.

Още по темата

Повод за сигнала е изказването на Янев от преди няколко дни, че съвсем скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу лидера на "България без цензура", защото е "вземал пари от фалиралия банкер Цветан Василев". 

"Лице, облечено в изключителна държавна власт, отправя публична заплаха и анонсира Ваше действие през качеството си на висш чиновник в Министерския съвет срещу представител на опозицията", пише в сигнала до Сотир Цацаров.

В документа се посочва, че Янев твърди, че разполага с тайна информация от "кухнята" на Главна Прокуратура за "отзоваването" на Бареков от Европейския парламент и привличането му като подсъдим в срок, съвпадащ изцяло с предстоящата предизборна кампания.

"Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на Р България, който е дефинирал разделението на властите. В случая е налице погазване на закона, след като представител на изпълнителната власт /г-н Яне Янев/ поставя ултиматуми и заповядва на независимата съдебна система, в случая прокуратурата", оплаква се още Бареков.

Според него премиерския съветник го е оклеветили и заплашил.

"Сезирам Ви за класически случай на търговия с влияние, в който премиерски съветник използва институцията си и очевидно близките си работни връзки с прокурори, за да сипе заплахи и да изнудва политически лица", обобщава евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase