Архив: Булфото

Двама българи са осъдени за подпомагане на канал за нелегални имигранти. На единия от тях Районният съд – Свиленград постанови ефективна присъда от 3 месеца лишаване от свобода, съобщи МВР.

На 17 август автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село забелязал в района на свиленградското село Мезек миниван и лек автомобил "Опел“, които били със затъмнени стъкла. На подадения за спиране знак,  шофьорът на опела не се подчинил. Малко по-късно той бил спрян в района на Любимец.

При проверката се оказало, че автомобилите превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан. Задачата на двамата шофьори била да транспортират чужденците през територията на България в посока Западна Европа.

Установено е, че чуждите граждани са влезли нелегално на територията на България, като са преминали през Турция и Гърция, а в землището на с. Мезек ги очаквали двамата български водачи. Последвало задържането на шофьорите и образуване на бързо производство по член от НК - за помагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване.

Срещу чужденците било образувано отделно наказателно производство от НК -  за преминаване на границата на страната без разрешение на властите. Те са настанени в Дома за временно настаняване на чужденци в Любимец.

Пет дни по-късно, на 21 август,  Районният съд в Свиленград е осъдил единият от българите на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а другият - на осем месеца пробация.

По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил конфискуване в полза на държавата на автомобила, с който са превозвани имигрантите.     

Това е пореден случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи. По данни на РП-Свиленград от началото на годината до 20 август 63-ма са получили присъди за нелегално превеждане на хора през границата. 44-ма са осъдени за подпомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase