Снимка: bgonair.bg

Разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет ще засили независимостта на съдебните институции. Такъв коментар направи Иванка Иванова от Института от "Отворено общество" в ефира на Bulgaria On Air по повод предложенията за съдебна реформа.

Противоположно мнение изрази юристът и преподавател по административно право проф. Иван Тодоров. Според него разделянето на прокурори и съдии е наложително, но няма да доведе до по-справедливо правораздаване.

Според проф. Иван Тодоров прекомерната самостоятелност на съдиите е предпоставка те да се влияят от политически фактори. Може да има влияние и съдиите да се борят за политическа власт в органа наречен ВСС, прогнозира юристът.

"Прекомерната независимост и отделянето от обществото носи и друга опасност – вътрешни боричкания, разделяния и ефектът в крайна сметка може да е негативен", коментира проф. Иван Тодоров.

Иванка Иванова също смята разделянето на ВСС за необходимо, но в този ход тя вижда решението на проблема.

"Разделянето на ВСС ще ни реши проблема, защото няма никакъв смисъл от съда, ако той не е независим. Противоречивата съдебна практика се дължи на факта, че по различни дела съдиите се произнасят различно, защото са мотивирани или от политически натиск, или от икономически стимули", коментира Иванка Иванова.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase