Снимка: архив, БулФото

Прокуратурата в Бургас поиска да бъде отменена 11-годишната присъда на бившия граничен полицай Костадин Стоянов за катастрофата в село Крушевец, при която загина 11-месечната Красимира.

Делото се гледа на втора инстанция в Бургаския апелативен съд, след като и двете страни обжалват решението на окръжните магистрати, предаде БНР.

Още по темата
Изненадващо апелативният прокурор Емил Христов се обяви за преквалификация на обвинението и по-леко наказание за бившия граничен полицай. Според него първоинстанционният съд е положил максимални усилия за задълбочено обосноваване на присъдата, но не приема правните изводи по отношение на квалификацията на престъплението и посоченото квалифициращо обстоятелство „пешеходна пътека“. Той поиска обвиняемият да бъде оправдан по него.

Защитата поиска да отпаднат квалификациите "особено тежък случай", "шофиране в пияно състояние" и "употребата на наркотици". Адвокатът на Стоянов Благой Потаров обясни, че са нарушени права на защита на клиента му по време на процеса в Окръжния съд.

Съдът го е признал за виновен, че е извършил катастрофата на пешеходна пътека. Това не е вярно, няма и такова обвинение. Затова считам, че е процесуално нарушение да бъде осъдено едно лице, без да има обвинение. Искам да бъде отменена присъдата и да бъде върната. Ако това не се изпълни, искам да бъде преквалифицирано по по-леко наказуем състав на престъплението, каза адвокатът.

Родителите на загиналото дете и частното обвинение бяха категорични, че искат по-строго наказание за бившия граничар:

В какво му се изрази паричната помощ и с какво щеше да помогне тя след това, което е сторил. Аз пак ще настоявам за максимума, което е справедливо наказание - 15 години максимално лишаване от свобода, посочи бащата на 11-месечната Красимира.

На такива хора трябва по-високи присъди да им се дават, за да се спрат убийствата на пътя, коментира майката на Красимира.

Виновен съм за това, което направих. То ще тежи на съвестта ми цял живот, каза Костадин Стоянов и поиска от съда да промени в по-лека присъдата му.

До месец Апелативният съд ще излезе с решение по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase