Снимка: архив Булфото

През следващата година всички магистрати поетапно ще преминат през обучение как да говорят на достъпен и разбираем език за дейността си пред обществото и медиите, съобщи във Варна Магдалена Лазарова - член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и ръководител на проект за изработване на Комуникационна стратегия на съдебната власт.

Документът бе представен на семинар, събрал ръководители на институции от Апелативния район - Варна. Голяма част от българите не познават работата на ВСС и не правят разлика между отделните магистратски професии - не знаят с какво се занимават съдията, следователят и прокурорът в едно производство, посочи Лазарова.

Според нея прилагането на Комуникационната стратегия ще помогне за разрешаването на този проблем и за подобряване на имиджа на съдебната власт в обществото.

За първи път в системата се приема такъв всеобхватен стратегически документ, допълни Лазарова, цитирана от БТА. По думите й стратегията ще помогне както за постигане на прозрачност в съдебната власт, така и за по-добро взаимодействие между представителите на ВСС, съдилищата и прокуратурата, като се осигурят единни стандарти по предоставянето на информация.

Тя уточни, че планираното за 2016 година обучение на абсолютно всички специалисти в системата, което ще бъде ангажимент на Националния институт на правосъдието, също ще помогне за прилагането на документа. Според Лазарова преминаването през такива курсове ще промени мисленето на магистратите и те вече ще могат да запознават по-добре обществото колко ежедневни усилия на различни хора стоят зад всяко дело.

Лазарова каза още, че на държавно ниво трябва да бъдат направени промени и ВСС да получи право на законодателна инициатива. По думите й от началото на мандата си настоящият Съвет е направил много предложения за промени в законите - насочени към подобряване на кадровата дейност в системата, атестационните и конкурсните процедури, но до момента няма реакция по тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase