Снимка: Булфото

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед". Съдът уважи искането на държавното обвинение да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на акушерката, предаде "Фокус".

Още по темата

Тя е обвинена в тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Според съда са налице достатъчно доказателства, че обвиняемата е извършила деянието, в което е обвинена.

Относно психическото състояние на обвиняемата съдът прие, че на този етап от съдебното производство тя е вменяема.

Установено е, че детето е било в добро физическо състояние до нощта на 17 срещу 18 април. С показанията на свидетелите се установява, че през вечерта на 18 април състоянието му се е влошило и на главата му е установен оток. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която показва, че са на лице данни за рязко влошаване на състоянието на бебето и тежка телесна повреда.

Според съда от записите на охранителните камери се вижда, че на бебето са нанесени удари, като един от тях е със стъклено шише за хранене.

По-рано адвокатът на акушерката заяви, че Емилия Ковачева няма спомени от нощта на инцидента. Той заяви, че ако акушерката е нанесла удари на бебето, то те са били, за да го успокои. Основната му теза е, че нараняванията на бебето са причинени от медиците от следващия екип.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase